Platges de Mallorca, guia de les millors platges i cales de Balears .

LES MILLORS PLATGES DE BALEARS

ESPORTS DE PLATJA

Hi ha una infinitat d'esports que es poden practicar tant a la platja com a la costa. Hi ha esports que no necessiten estris i es practiquen de forma informal i altres que necessiten equips necessaris i personal qualificat per poder practicar-los. Hem elaborat una llista de diversos esports amb una petita explicació dividits en tres blocs, Esports aquàtics, Esports que es practiquen a la sorra i Esports practicats a prop de les platges:

ESPORTS AQUÀTICS

ESQUÍ AQUÀTICL'esquí aquàtic o nàutic és un esport entre el surf i l'esquí. S'assoleixen altes velocitats necessitant bons reflexos i equilibri. El participant esquia sobre l'aigua, pot anar descalç o muntat sobre un o dos esquís, agafat a una corda tirada per una llanxa. L'esquí aquàtic de competició té tres proves, eslàlom, salts i acrobàcies. La prova d'eslàlom consisteix a remolcar el participant en línia recta entre boies i l'esquiador sobre un sol esquí ha d'anar en zig-zag. En la prova d'acrobàcies el participant es llisca amb un sol esquí remolcat per una llanxa i realitza el major nombre de figures acrobàtiques en 20 segons d'anada i altres 20 de tornada. La prova de salts consisteix a saltar la major distància possible sobre dos esquís de més de 2 m de llarg en passar per una rampa. Seguint en la disciplina d'esquí nàutic es pot parlar de wakeboard i les seves variants wakeskate i wakesurf.WAKEBOARDÉs una modalitat entre esquí aquàtic i surf de neu. El rider (l'esportista) es munta com en una taula de surf o surf de neu i es fan servir unes fixacions per als peus. El rider és remolcat per una llanxa ràpida. El vaixell va provocant onades i l'esquiador ha de utilitzar-les per fer piruetes en l'aire. Poden realitzar salts de fins a 3 metres fent salts coneguts com "grabs" que és un salt enganxant la taula amb una mà. Es una modalidad entre esquí acuático y snowboard. El rider (el deportista) se monta igual que en una tabla de surf o snowboard y se usan unas fijaciones para los pies. El rider es remolcado por una lancha rápida. El barco va provocando olas y el esquiador debe utilizarlas para hacer piruetas en el aire. Puede realizar saltos de hasta 3 metros haciendo saltos conocidos como “grabs” que es un salto enganchando la tabla con una mano

WAKESKATEEl wakeskate és un esport entre wakeboard i l'skate. Aquest esport es practica tant remolcat amb una llanxa com per un cable esquí però la taula del rider (qui practica aquest esport) no se subjecta al peu, mes be utilitza productes gomosos a la taula per aconseguir més adherència. Es pot practicar tant al mar com en llacs o piscines. Les taules són més petites per aconseguir més llibertat de moviments.

WAKESURFEl wakesurf és una modalitat entre el surf i el wakeboard. Consisteix en surfejar l'onada provocada per un vaixell d'eix perquè no toqui l'onada, i fer-ho sobre una taula més curta que una de surf. Aquest esport es pot practicar en aigües tranquil•les tant al mar com en llacs o pantans.

KITESURFEl Kitesurf o kite surfing és un esport de lliscament sobre una taula o esquí tipus wakeboard i impulsat per un estel. L'esportista es diu kiter, va subjecte a l'estel per 2 o 3 cordes i la barra (la que enganxen les mans) per altres 2 cordes.

STAND UP PADDLE SURF (SUP)Stand up Paddle o SUP és un esport entre surf i rem. Consisteix en remar dempeus sobre una taula de surf de grans dimensions. És un esport que no requereix gran preparació i és idoni per visitar cales o coves de difícil accés. Es pot practicar amb el mar en calma per passejar i visitar noves zones, també amb onatge es pot surfejar. És un esport molt complet perquè es treballen braços, esquena, abdominals i cames en haver de buscar constantment equilibri sobre la taula.

SURFEl surf és un esport que consisteix a lliscar sobre les ones del mar dempeus sobre una taula dirigint gràcies a una o més quilles en la part posterior de la taula. És un esport perillós tant per l'esforç físic com per la possibilitat de colpejar a un altre esportista proper. La dificultat està en les ones, segons la seva velocitat, mida i forma de les onades així podrà el surfista realitzar aquest esport.BODYSURFINGEl bodysurfing és l'esport de surf una onada sense taula ni ajudes. Els que practiquen aquest esport (els bodysurfers) s'equipen amb un parell de "potes de granota" per ajudar-se a agafar l'onada. El bodysurfing es pot practicar en ones de grans dimensions i s'aconsegueix un bon recorregut pot realitzar maniobres.

BODYBOARDEl bodyboard és l'esport que utilitza una taula per surfejar onades però l'esportista ha d'anar tombat. El surfeador pot utilitzar aletes.

LONGBOARDEl longboard és la forma de lliscar dempeus sobre les onades amb una taula més gran que la de surf amb unes mesures específiques. Els que volen aprendre a surfejar poden començar amb aquestes taules ja que és més senzill realitzar la posada en peu (take off), té major estabilitat, aquestes taules tenen una flotació màxima i agafen millor les onades petites (ideal per a principiants).

KNEEBOARDEl kneeboard és surfejar onades amb una taula en posició de genolls podent utilitzar aletes. Aquestes taules són curtes, amples i gruixudes que donen molta velocitat.

SKIMBOARDEl skimboard consisteix a llançar una fina taula de fusta o fibra d'un metre de llarg a la vora del mar, agafar inpuls i muntar-s'hi. Dirigir-se cap a l'onada i tornar-hi. Aquest esport es pot practicar quan no hi ha onatge. La condició és que sigui en una riba de sorra i hagi pocs centímetres d'aigua.

WINDSURF
El windsurf o surf a vela és una modalitat d'esport entre vela i surf. Consisteix en desplaçar-se per l'aigua sobre una taula semblant a la de surf i proveïda d'una vela articulada permetent la seva rotació lliure sobre un sol punt d'unió amb la taula. Es pot manipular la taula en funció de la direcció del vent i posició de la taula.VELA LLEUGERALa vela lleugera és un tipus de navegació amb velers encallats a terra abans i després de la navegació sense motor i regategen prop de la costa.MOTONÀUTICALa motonàutica és un esport que utilitza motos d'aigua o motos nàutiques com embarcació lleugera propulsada per turbina. Hi ha dues modalitats, el monoplaça (jet ski) o el multiplaça (Runabout). Gran varietat de potències amb diferents titulacions segons la cilindrada.NATACIÓ EN AIGÜES OBERTESLa natació en aigües obertes és una disciplina de natació consistent en nedar en llocs oberts com rius, llacs o el mar.PIRAGÜISMEPiragüisme és la pràctica esportiva en dos tipus d'embarcacions: canoa i caiac. En ambdues embarcacions el piragüista s'asseu a la direcció de la marxa i la pala no subjecta a l'embarcació. La canoa és una embarcació de fins a 10 piragüistes i oberta per dalt, el piragüista té una pala d'un sol full. El piragüista pot anar assegut o de genolls. El caiac és una embarcació diferent de la canoa i ha donat nom a un altre esport: kayakisme, tot i que "piragüisme" engloba l'esport en ambdues embarcacions.KAYAKISMEKayakisme és piragüisme en caiac, sent aquesta una embarcació per 1-4 piragüistes, és completament tancat i només pot anar assegut, és una embarcació més lleugera utilitzant pales de doble fulla per poder palejar cap als dos costats del caiac.

REMRem és un conjunt de disciplines esportives consistents en la propulsió d'una embarcació per la força d'un o diversos remers. Els remers van asseguts d'esquena a la marxa amb un o dos rems enganxats a l'embarcació. En el rem olímpic hi ha 14 modalitats i altres tantes més incloses en el rem no olímpic.

SALT (NATACIÓ)El clavat o Salt és una forma d'esport o entrenament d'alt risc que consisteix a llançar a l'aigua d'una piscina, riu, llac o mar des d'una alçada considerable. S'exigeix alt grau de precisió aconseguides amb moltes hores d'entrenament.SUBMARINISME O BUSSEIGEl Submarinisme és una activitat en què una persona es submergeix en l'aigua amb o sense ajudes d'equips especials, ja sigui mar, riu, piscina, etc. Quan es realitza sense aparells de respiració s'anomena apnea o busseig lliure. El submarinisme és el busseig al mar i és el més practicat al món.IMMERSIÓ LLEUGERAImmersió lleugera és un tipus de busseig on el nedador no es submergeix, sinó que només sura sobre la superfície de l'aigua amb un tub (snorkel en anglès) per a la respiració, unes ulleres de busseig i unes aletes per als peus.ESPORTS EN LA SORRA
BOSSABALL
El bossaball és un esport relativament nou que fusiona diversos esports: salts acrobàtics de gimnàstica, moviments de capoeira, passis de futbol és similar al vòlei platja, usant com a pista un escenari inflable amb música de capoeira de fons, on el director del grup fa d'àrbitre del partit.

FRISBEEFrisbee és un joc consistent a fer volar un disc molt utilitzat en platges. Es pot jugar en equips, el seu objectiu és anotar punts fent passades del disc entre els jugadors del mateix equip per arribar a la zona d'anotació de l'equip contrari.

FUTBOL PLATJAEl Futbol Platja és una modalitat de futbol que es juga sobre una superfície plana de sorra amb cinc jugadors en cada equip.

FUTVÒLEIEl Futvolei és un esport de fusió entre futbol i vòlei practicat sobre una superfície normalment de sorra. Cada equip el formen un o dos jugadors. La pista és igual que la de vòlei-platja però no es permet tocar la pilota ni amb les mans ni amb braços.

JOCS DE PALAEls jocs de pala són els esports més coneguts i informals de les platges. N'hi ha de tota mena, des de les dues pales típiques fins a jocs de bàdminton.PESCA ESPORTIVALa pesca esportiva és una activitat consistent en la captura de peixos amb finalitats recreatives i no lucratius com la pesca comercial. Hi ha dos tipus de pesca esportiva: la pesca d'aigua dolça i la d'aigua salada. S'empren canyes de pescar, rodets, línia i hams amb esquers naturals o artificials.VÒLEI PLATJAEl Vòlei platja és una variant del voleibol que es juga sobre sorra, habitualment a la platja. Una altra característica d'aquest esport és el nombre de components a l'equip, el reglament que s'aplica a competicions oficials estableix equips de dos jugadors sense opció a canvis, però se sol jugar de manera informal en qualsevol part i els equips poden tenir més components.ESPORTS QUE ES PODEN REALITZAR PROP DE PLATGES I CALES

BARRANQUISME
El Barranquisme o Canyoing és un esport d'aventura practicat en canyons o barrancs de rius o torrents. Aquests recorreguts presenten trams variats com poden ser zones amb poc cabal d'aigua, cascades, zones amb abundant vegetació, zones d'escalada, etc. Se sol practicar en grup i s'ha de dur equipament específic. A Mallorca es practica en molts llocs, alguns molt coneguts com Torrent de Pareis.CICLISMELes Illes Balears són un lloc ideal per a ciclistes gràcies a la millora i senyalització de carreteres i camins per a ciclistes, el clima durant tot l'any, bells paisatges i diferents nivells en les seves rutes. Hi ha hotels que ofereixen serveis de massatges, reparació de bicicletes i menús especials per a aquests esportistes al llarg de les rutes ciclistes. Poden gaudir de la cultura, tradicions, gastronomia i de les seves belles platges i cales mentre recorren l'illa en bicicleta.ESCALADAL'escalada és una activitat que consisteix en ascendir parets de forta pendent valent-se de la força física i mental. És una activitat perillosa, de manera que gairebé totes les variants d'aquest esport tenen fortes mesures de seguretat. Hi ha moltes formes d'escalada depenent del medi escalat (roques, gel ...), l'equip utilitzat i altres factors. Anomenarem alguns tipus d'escalada:ESCALADA LLIURES'utilitzen només mans i peus com a elements per avançar. Utilitzen cordes i assegurances com a protecció. Se solen utilitzar "peus de gat" que és un tipus de calçat molt adaptable que proporciona adherència sempre que la roca no estigui humida i una bossa de magnesi per a untar en les mans i no relliscar.

ESCALADA CLÀSSICA O TRADICIONALL'escalada clàssica intenta fer de manera tradicional alpina pujant per una via que el primer escalador va instal•lant amb assegurances i ancoratges. La escalada clásica intenta hacerse de manera tradicional alpina subiendo por una vía que el primer escalador va instalando con seguros y anclajes.

ESCALADA ESPORTIVAL'escalada esportiva utilitza ancoratges fixos a la paret i prèviament col•locats a la via, així l'escalador es centra més en la tècnica. Aquesta es caracteritza per reduir el risc de l'escalador.

GRAN PARETSL'escalada en grans parets o "Big Wall" solen durar diversos dies. S'utilitzen tècniques d'escalada artificial i han de pujar materials i queviures per passar uns dies a les muntanyes. Aquesta modalitat no es duu a terma a les illes.ESCALADA ARTIFICIALL'escalada artificial utilitza tot tipus de material per ajudar a pujar, tant material de protecció com a material per progressar. És una escalada lenta i laboriosa utilitzada per espeleòlegs per explorar parets i sostres de coves.

ESCALADA SOL INTEGRALL'escalada sol integral o escalada natural és famosa per anar sense cordes ni assegurances. Sol practicar-se per escaladors molt experts en parets que ja coneixen bé i que estan per sota del seu nivell.ESCALADA EN SOLITARIL'escalada en solitari és l'escalada d'un únic escalador que s'assegura ell mateix, amb corda però sense company. Hi ha diferents tècniques per autoassegurar: des dels típics nusos fins als aparells de autoassegurar. Cal baixar en ràpel per recuperar la corda i les assegurances.BÚLDERBúlder de l'anglès Boulder o Escalada en Bloc és una forma d'escalada només integral on l'escalador puja poca altura perquè no hi hagi perill greu. S'instal•la un matalasset per evitar cops en cas de caiguda. Una tendència del Búlder és el psicobloc perquè canvia el matalàs per l'aigua del mar. Búlder del inglés Boulder o Escalada en Bloque es una forma de escalada solo integral donde el escalador sube poca altura para que no haya peligro grave. Se instala una colchoneta para evitar golpes en caso de caída. Una tendencia del Búlder es el psicobloc porque cambia la colchoneta por el agua del mar.PSICOBLOCEl psicobloc és un tipus d'escalada sol integral practicat en penya-segats amb caiguda suficient com per no colpejar-se amb els sortints de les roques. L'escalador cau sobre el mar.

ESPELEOLOGIAL'espeleologia és una ciència que explora i estudia cavitats subterrànies. S'assembla a un esport per les necessitats d'unes determinades condicions físiques per estudiar algunes coves. Algunes definicions en diuen "espeleísme". L'espeleologia es divideix en Espeleologia càrstica, Espeleobusseig i Espeleologia volcànica.ESPELEOLOGIA CÀRSTICAEspeleologia càrstica quan es practica en coves amb grans longituds i desnivells, són cavitats d'origen càrstic (excavades per corrents d'aigua). Solen ser recorreguts molt durs i en alguns trams poden quedar aïllats i sense oxigen. Solen utilitzar cordes com en l'escalada.ESPELEOBUSSEIGÉs una variant de l'espeleologia que es centra en l'exploració de cavitats subaquàtiques. Ha de ser realitzat per bussos experts ja que és una de les activitats més perilloses del món.

ESPELEOLOGIA VOLCÀNICAEspeleologia volcànica o vulcanoespeleología és l'activitat que es desenvolupa en coves volcàniques creades per renta o per moviments de retracció tèrmica. Aquestes coves, a diferència de l'espeleologia càrstica, solen ser horitzontals o amb poc pendent, pel que en comptades ocasions necessiten progressar amb ajudes de cordes. Aquesta modalitat només es pot realitzar a les Illes Canàries.NORDIC WALKINGEsport de resistència consistent a caminar amb ajuda de dos bastons. Té el seu origen en els anys 30 com a entrenament en temporada baixa per als esquiadors de fons.SENDERISMEEl senderisme és un esport no competitiu que consisteix en caminar per barrancs reals, camins veïnals o senders gaudint dels paisatges i l'aire lliure. A les illes Balears és molt comú pel bon clima al llarg de tot l'any, encara que se solen evitar els mesos més calorosos de l'any. La major part dels itineraris recorren la Serra de Tramuntana, però també hi ha rutes de costa i plana.TAI CHI CHUANEl Tai Chi Chuan o Taijiquan és un art marcial xinès amb beneficis per a la salut física i mental. Consisteix a realitzar moviments relaxats i harmoniosos. Està recomanat en diverses malalties i està basat en la medicina tradicional xinesa. Es poden veure grups prop de les platges a l'estiu.IOGAEl ioga és una disciplina, una ciència i filosofia amb els seus orígens en la índia de fa cinc mil anys. Hi ha diferents tipus de Ioga sent el Hatha Ioga el més conegut. Aquest consisteix en la pràctica de postures físiques, exercicis regulatoris de respiració i altres pràctiques. Es pretén tenir major consciència del cos, ment i la divinitat.Tots aquests esports i alguns més es poden realitzar en major o menor mesura a les nostres platges. Per a alguns esports caldrà donar algunes classes o llogar equips, per a altres només ens caldrà esbrinar la ruta de la cala que vulguem visitar i desplaçar-nos fins al lloc. En aquesta pàgina web podràs trobar aquestes rutes a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera.